POSIŁEK I
Sałatka zielona z kanapką z twarogiem
2 łodygi selera naciowego
1 awokado
3 zielone ogórki
garść pestek dyni lub nasion słonecznika
1/3 pęczka koperku
oliwa z oliwek
sól morska
Seler, awokado i ogórki pokrój w kostkę; dodaj do warzyw pestki lub nasiona, oprósz solą morską i koperkiem oraz skrop oliwą. Wraz z sałatką zjedz dwie kromki pieczywa graham z twarogiem.
POSIŁEK II
Pieczone udko z kurczaka z ziemniakami i surówką z marchwi
Czy wiesz, że…
…seler naciowy ma podobne włókna jak rabarbar? Warto więc obrać go przed przyrządzeniem sałatki – będzie wtedy bardziej chrupiący i soczysty.
POSIŁEK III
Tuńczyk z ryżem
100 g ryżu (waga przed gotowaniem)
1 puszka tuńczyka
1 puszki czerwonej fasoli
1 pęczka szczypiorku lub cebuli
1 łyżeczka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Ryż ugotuj na sypko w osolonej wodzie i zostaw do wystygnięcia. Tuńczyka i fasolę odsącz z zalewy. Posiekaj drobno cebulę lub szczypiorek. Wszystkie składniki połącz ze sobą w misce i dokładnie wymieszaj. Dodaj majonez oraz jogurt i dopraw do smaku.
Karolina Szostkiewicz-Jaros