POSIŁEK I
Jajecznica z 3 jajek z kromką pieczywa posmarowaną masłem naturalnym i ozdobioną bukietem ulubionych warzyw
Czy wiesz, że…
…wiele badań naukowych przeprowadzonych w ostatnich latach nie potwierdza tego, iż cholesterol z pożywienia ma wpływ na jego poziom we krwi? Nasz organizm sam produkuje cholesterol w wątrobie w ilości do 3 g dziennie, w jednym żółtku natomiast jest go zaledwie 200 mg. Choroby układu sercowo-naczyniowego oraz powstawanie miażdżycy częściej łączą się ze spożyciem żywności przetworzonej, z paleniem papierosów, jedzeniem fast foodów, słodyczy oraz z niską aktywnością fizyczną.
POSIŁEK II
Leczo z kaszą pęczak (przepis na 2 porcje)
1/2 cebuli
1/2 papryki czerwonej
łyżka oleju rzepakowego nierafinowanego
250 g piersi z kurczaka
1 cukinia
1/2 puszki kukurydzy
pieprz czarny, sól himalajska, zioła prowansalskie, pieprz cayenne
1 pomidor
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100 g kaszy pęczak
Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju rzepakowym. Dodaj wcześniej pokrojonego kurczaka i smaż, aż białko się zetnie. Dodaj pokrojoną w półplasterki cukinię oraz kukurydzę. Przypraw do smaku. Dodaj sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora. Duś wszystko razem, aby warzywa zmiękły. Na koniec dodaj koncentrat. Osobno ugotuj kaszę pęczak według proporcji wody do kaszy 2: 1 i wymieszaj z przygotowanym sosem.
POSIŁEK III
Kanapka z zieloną pastą z groszku i awokado
100 g mrożonego groszku
60 g awokado
garść świeżej bazylii
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
1/3 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz
1/2 papryki
garść kiełków brokuła
Do gotującej się wody wrzuć groszek i gotuj ok. 5 min; odcedź i odstaw do ostygnięcia.
Następnie dodaj kawałki awokado (koniecznie dojrzałego, miękkiego), świeżą bazylię, sok oraz skórkę z cytryny, dopraw odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu. Całość zblenduj na gładką pastę. Posmaruj nią pieczywo, posyp kiełkami. Zjedz z papryką lub innymi warzywami.
Karolina Szostkiewicz-Jaros