Menu dla Seniora – Dzień 4

16/12/2021 12:33
Monika Książek

POSIŁEK I
Płatki owsiane z jabłkiem, żurawiną i nutą cynamonu gotowane na wodzie

POSIŁEK II
Placki cukiniowe z jogurtem naturalnym

80 g cukinii
2 małe suszone pomidory odsączone z oliwy
30 g mąki
1 jajko
1/3 łyżeczki soli
mały ząbek czosnku
1 łyżeczka oleju kokosowego (3 g) lub masła klarowanego
1 średniej wielkości pomidor
mały kubek jogurtu naturalnego

Zetrzyj cukinię na dużych oczkach tarki i przełóż do miski; dodaj posiekane suszone pomidory, mąkę, jajko oraz sól i przeciśnięty czosnek. Dokładnie wymieszaj. Na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną masła lub oleju kokosowego usmaż placuszki – są dość delikatne, więc przewracaj je ostrożnie. Zjedz placki z sałatką z pomidora i jogurtu naturalnego.

POSIŁEK III
Kanapka z humusem (pastą z ciecierzycy) i ogórkiem kiszonym

250 g suchych ziaren ciecierzycy lub 2 puszki ciecierzycy
3-6 ząbków czosnku
1 łyżeczka kuminu
3 łyżeczki soli
100-150 ml oliwy (może być olej, jeśli oliwa wydaje się zbyt gorzka)
100-150 ml wody z gotowania ciecierzycy

Ciecierzycę namocz na noc, a rano ugotuj do miękkości, zdejmując w trakcie gotowania pojawiającą się pianę. Jeszcze gorącą ciecierzycę odcedź, dodaj do niej obrane i przeciśnięte ząbki czosnku, kumin, sól do smaku i zblenduj. Po chwili dolej odcedzoną wodę, aby osiągnąć rzadszą konsystencję, i miksuj jeszcze przez kilkanaście sekund. Pastę zostaw w naczyniu na ok. 15 min, aby lekko przestygła. Gdy będzie chłodna, dolej oliwę i zmiksuj ponownie. Gotową pastę przełóż do słoika, zakręć i trzymaj w lodówce. Z powodzeniem postoi nawet 7 dni.

Karolina Szostkiewicz-Jaros