Menu dla Seniora – Dzień 5

16/12/2021 12:37
Monika Książek

POSIŁEK I
Omlet szpinakowy z pomidorami

2-3 jaja
garść szpinaku (można dwie)
1 ząbek czosnku
kilka pomidorów
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól himalajska, pieprz
2 kromki chleba pełnoziarnistego

Aby uzyskać puszysty i delikatny omlet, należy użyć blendera. Wystarczy wrzucić do niego jajka, czosnek, szpinak i potraktować wszystko dużą mocą, aż uzyskamy gładką masę. Potem masę wylać na patelnię i podpiekać, aż się zetnie. Wyłożyć omlet na talerz i ułożyć pomidorki. Skropić sosem – np. z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu. Zjeść z pieczywem.

POSIŁEK II
Ryba z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej

POSIŁEK III
Kanapki z twarożkiem i rzodkiewką

2 plastry twarogu półtłustego
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 rzodkiewki
szczypiorek
sól, pieprz
2 kromki chleba pełnoziarnistego z masłem naturalnym

Twaróg połącz z jogurtem i startą rzodkiewką. Dodaj drobno posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na pieczywo i zjedz ze smakiem.