POSIŁEK I
Kasza jaglana z żurawiną i słonecznikiem z dodatkiem masła
Czy wiesz, że…
…kasza jaglana ma właściwości odśluzowujące i oczyszczające organizm? Powinna królować na naszych stołach jak najczęściej. Zwłaszcza w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, kiedy trudno jest nam się pozbyć wydzieliny spływającej z nosa lub po gardle.
1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
garść żurawiny
garść nasion słonecznika
1 łyżeczka masła
Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą. Włóż do garnka razem z żurawiną i słonecznikiem; zalej wodą, aby zakryła zawartość garnka. Gotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę. Wyłóż na miseczkę i wymieszaj z masłem.
POSIŁEK II
Zupa pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym
POSIŁEK III
Zapiekana papryka
50 g kaszy gryczanej (niepalonej)
1 mała marchew (50 g)
szczypiorek
3 małe suszone pomidory (20 g)
2 jajka
świeży rozmaryn lub 1 łyżeczka posiekanego
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz do smaku
1 duża podłużna papryka czerwona
Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź na sitku i odstaw do ostygnięcia. Marchew obierz, zetrzyj na małych oczkach tarki, szczypiorek posiekaj (ok. 3 łyżek), a suszone pomidory pokrój w kostkę. Przygotowane warzywa dodaj do kaszy. Następnie dodaj 2 jajka, całość dopraw rozmarynem, oregano, odrobiną soli i sporą ilością pieprzu. Masę dokładnie wymieszaj i przełóż do wydrążonych połówek papryki. Przygotowane papryki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 180°C przez 35 min.
Karolina Szostkiewcz-Jaros