Menu dla Seniora – Dzień 7

16/12/2021 12:45
Monika Książek

POSIŁEK I
Kanapka z wędliną i ulubionymi warzywami na chlebie gryczanym

Chleb gryczany z kaszy gryczanej niepalonej

1/2 kg kaszy gryczanej niepalonej
1 l wody
1 płaska łyżka soli dobrej jakości (kłodawska lub himalajska)

Kaszę dokładnie przepłucz na sicie, a następnie zalej wodą. W ciągu 1-2 dni doprowadź do „skiełkowania” gryki. Po ok. 2 dniach zmiksuj na gładko skiełkowaną grykę z wodą, w której się moczyła, z dodatkiem soli oraz opcjonalnie z przyprawami, które lubisz. Wypełnij formę do trzech czwartych wysokości, a potem włóż do piekarnika. Włącz piekarnik na 30°C. W tej temperaturze już po kilku godzinach chleb wyrośnie i będzie można go upiec. Piec ostatecznie w temp. 180°C przez ok. 70 min.

POSIŁEK II
Rosół z makaronem, udziec z indyka z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej

POSIŁEK III
Sałatka z brokuła i jajek (przepis na dwie porcje)

1 brokuł
2 jajka
6 małych pomidorów
szczypta soli
Sos czosnkowy:
4 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka majonezu
1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
szczypta soli

Brokuł umyj, podziel na różyczki i ugotuj. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ósemki. Pomidory umyj i pokrój na półówki. Wszystkie składniki połącz ze sobą w misce. Przygotuj sos czosnkowy i polej nim sałatkę.