Ziele mniszka lekarskiego

21/12/2021 13:32
Monika Książek

O. Henryk

Potocznie nazywany jest mleczem lub dmuchawcem, traktowany przez wielu jako pospolity i uciążliwy do wytępienia chwast, a dla zielarzy jest cennym remedium na wiele dolegliwości.

Wczesną wiosną zainteresujmy się mniszkiem lekarskim. Do leczenia wykorzystujemy jego liście i kwiaty. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby pozyskiwać surowiec z dala od tras ruchu, gdyż łatwo wchłania i kumuluje związki toksyczne, zwłaszcza ołów.

Liście mniszka zbiera się przed zakwitnięciem. Można z nich zrobić sok, który świeżo wyciśnięty przechowujemy w lodówce. Przyjmujemy po 1 łyżce 3 x dziennie przed jedzeniem. Możemy go zakonserwować spirytusem, stosując proporcję 5:1. Do pięciu szklanek świeżo wyciśniętego soku wlewamy jedną szklankę spirytusu. Przechowujemy w ciemnym naczyniu, w chłodnym miejscu.

Sok z mniszka stosowany jest w leczeniu: wątroby i dróg żółciowych; puchliny wodnej; nieżytów układu pokarmowego i oddechowego; zaburzeń czynności nerek i układu moczowego; początków cukrzycy; niedokrwistości; chorób skóry; kamicy żółciowej i nerkowej; nadmiaru cholesterolu; żylaków podudzi. Sok z mniszka pomoże pozbyć się kurzajek, piegów, brodawek – w tych przypadkach stosuje się go zewnętrznie.

Z kwiatków mniszka możemy przyrządzić syrop. W tym celu 350 świeżych koszyczków kwiatowych, dokładnie przebranych, należy zalać 1 litrem zimnej wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Następnie przecedzić przez sitko wyłożone gazą. Dodać 1 kg cukru oraz sok z jednej cytryny. Gotować jeszcze na małym ogniu, bez przykrywania garnka, około 2 godzin, często mieszając drewnianą łyżką. Należy odparować wodę do konsystencji syropu, który nie powinien być za rzadki ani za gęsty. Zlać do małych słoiczków i zamknąć jeszcze gorące. Stosować po 1 łyżce 3-5 razy dziennie w nieżytach jamy ustnej, gardła i oskrzeli oraz w kaszlu, grypie, anginie, przeziębieniach, chrypkach. Małe dzieci powinny przyjmować po 1 łyżeczce tego syropu.

Z całej rośliny: liści, kwiatów i korzeni można przygotować napar. W tym celu zalewamy garść pociętego surowca 1 litrem wody i gotujemy przez 2 minuty. Pijemy 3 razy dziennie po pół szklanki 30 minut przed posiłkami przy chorobach: dróg moczowych i żółciowych, wątroby, żółtaczce, trudnościach w oddawaniu moczu, miażdżycy, półpaścu.